Kolejna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Serek wiejski Mlekowity bardzo dobrze się sprawdza w połączeniu z jogurtem. Wystarczy go dobrze zmiksować a stanie się gładki i nabierze puszystości, nie martwcie się jeśli pojawi się po zmiksowaniu na wierzchu piana, po wylaniu do blaszki ładnie zastyga a po dodaniu galaretki nic nie widać! Kto się skusi?
Wiejski serniczek z jagodami na zimno
przepis własny
Składniki: na spód
- 120g orzechów włoskich
- 100g daktyli namoczonych
- 100g mąki migdałowej
Wszystkie składniki połączyć razem i dobrze zagnieść. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody po daktylach. Masę wyłożyć na spód foremki i przechowywać w lodówce.
Składniki: na masę
Jogurt oraz serki wiejskie przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką pulpę. Dodaj ksylitol oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Żelatynę podgrzej, dobrze rozmieszaj do rozpuszczenia, nie gotuj! dodaj do mikstury serowej i ponownie zmiksuj przez chwilę. Masę wylej na wylepiony spód blaszki, wsuń na godzinkę do lodówki a w tym czasie przygotuj galaretkę.
Składniki: na galaretkę
- szklanka jagód
- 250g wody
- 2 łyżki ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny +30g wody
Żelatynę namocz. Zagotuj wodę z jagodami oraz ksylitolem. Do gorącej galaretki dodaj namoczoną żelatynę i dobrze rozmieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Wylej galaretkę na wierzch sernika, wrzuć na wierzch kilka jagód i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj świeżymi bratkami.
Smacznego!
Genialna alternatywa sernika dla osób, które mają ostrą nietolerancję laktozy. Galaretka z ksylitolem, a nie z torebki wygląda niesamowicie jagodowo i pysznie. Widać, że nie ma w sobie nadmiaru niepotrzebnych ulepszaczy smaku. Świetny przepis, zdecydowanie wart spróbowania. Wygląda super!
OdpowiedzUsuń